November 23-án „Adventre hangoló” címmel csipkék, hímzések, foltvarrók munkái és dekupázs technikával készült ünnepi tárgyak láthatóak a DEMKI tagintézményben az Újkerti Közösségi Ház Galériájában. A csipkés csoport vezetője egyesületi tagunk, L. Mikecz Ágnes mutatta be alkotóközösségét, a kiállítást Hubert Erzsébet egyesületünk elnöke nyitotta meg.
Ebben az évben is Nagykanizsán rendezték meg a 13. Országos Vasutas Népművészeti Díjkiosztó Gálát. A pályázók közül Külön díjakat kaptak a debreceni székhelyű Tiszta Forrás Szakkör és az álmosdi Ügyes Kezek szakkör tagjai és vezetőjük, Molnár Tiborné népi iparművész. A Molnárné vezette Kabai Hímző Kör, a kabai Csipkevarró Kör és az Újkerti Csipkevarró Kör alkotásait első díjjal jutalmazták. Egyéni kategóriában a Tiszta Forrás Hímző kör tagja, Bögös Jánosné első díjat kapott.
Molnár Tiborné, Király Zsiga hímző népi iparművész, Sütő Brigitta hímző, a Népművészet Ifjú Mestere és a komádi Hímző szakkör kapta azt a rendkívül megtisztelő feladatot, hogy a Nemzeti Színház nagyszínpadi függönyére a 60 magyar hímzéskultúra közül 3 félét, a mi megyénkre jellemző hímzést varrjanak. A mintákat Kustyán Melinda iparművész bársony alapanyagra tervezte, a hímzők DMC osztott fonallal dolgoznak.
Egyesületünk vezetőségének tagja, Dobosné Hajdu Anikó hímző népi iparművész, nemezműves, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának Kölcsey Ferenc Díját kapta a Megye Napján, november 22-én.
A Hajdúsámsonban élő alkotó az ottani Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítóhely munkatársa. Alapítója és vezetője a 15 éve Hajdúsámsonban működő „Öltögetők Klubjának” és vezeti a Nyiradonyi hímző közösségét is.
Szeretettel gratulálunk ehhez a több évtizedes munkát elismerő díjhoz!

November 18-án küldötteink részt vettek a NESZ küldöttgyűlésén.
A NESZ Szakmai Bizottságaikba delegált tagjaink közül nem vállaltak további megbízást Hutkai László bőrműves és Kormányos Lászlóné viseletvarró.
A mostani választás után az alábbi tagjaink dolgoznak majd a NESZ Szakmai Bizottságaiban:
fazekas: Fazekas Ferenc, mézeskalács: Radics László, fémműves: Molnár József ifjúsági: Sütő Brigitta, ékszer: Gyöngy Enikő, szövés: Dezsőné Borbély Emma

aSzakköri hírek:
A Nemzeti Művelődési Intézethez beadott pályázatot elnyerve aSzakkörök indultak egyesületünk székházában a Népi Mesterségek Házában. A gyertyamártót Dobosné Hajdu Anikó, a gyöngyfűző dr. Csapóné dr. Riskó Tünde, a hímzőt Molnár Tiborné vezeti.

Hajdú-Bihar Vármegye 29 településén 17 alkotónk, 10 féle mesterségben vállalt mentorálást az aSzakkörök tevékenységében. A csoportok több mint a felét már meglátogatták szakembereink, több helyszínre visszahívták őket, további személyes segítséget kérve.
Székházunkban a Népi Mesterségek Házában első alkalommal hirdettünk workshop programokat. A szövő műhely korszerű eszközeit és a kosárfonást ajánlottuk fel az érdeklődőknek, 1-1 napra.

December 2,9, 10-re várjuk azokat a debrecenieket, akik karácsonyra saját készítésű vessző alapú tárggyal lepik meg magukat, barátaikat. A szövők december 2-án és 16-án 9.00-17.00 óráig alkothatnak az egyesület szövőműhelyében.
Előzetes:
December 1-én „Kezeim munkáját tedd maradandóvá” címmel Kiss Árpádné palástkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere, az MMA köztestületi tagja karácsonyváró kiállítása nyílik Debrecenben az Új Városháza Galériájában. A kiállításon láthatóak lesznek még egyesületi tagjaink közül Baji Imre kosárfonó, Dezsőné Borbély Emma szövő, Fazekas Ferenc fazekas, Harsányi Edit hímző, Lócziné Gődény Judit mézeskalácsos,Tóthné Dénes Anikó viseletvarró, Herpácsiné Mester Marianna szalmafonó és Lipcsei Jánosné szövő alkotásai.
December 11 17.00 Sáránd. Közösségi Ház.” Áldott a kezeink munkája … A egyesületünket alapító népi díszítőművészeti hímzők kiállítása. Megtekinthető a Közösségi Ház nyitvatartása időszakában december 22-ig.
December 8  Divatbemutató a Déri Múzeumban a folkTrend debreceni és Hajdú-Bihar Vármegye alkotóinak munkáiból.