A Békés Megyei Népművészeti Egyesület
alap- és továbbképzései
2017/2018.

FELHÍVÁS

Egyesületünk a korábbi évekhez hasonlóan az őszi és téli hónapokban alap és továbbképzéseket szervez a Kézműves Szakközépiskolában

Az összejövetelekre várjuk az egyesület tagjait, a Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola volt hallgatóit, és minden érdeklődőt, aki a hétvégéjét egy-egy szakterület megismerésére vagy az ott meglévő szaktudásának bővítésére szánja.
Minden képzést két napra terveztünk, de ha a résztvevők úgy ítélik meg, hogy folytatni kellene, akkor közösen megállapodnak egy vagy két napban és folyatják.

A két nap részvételi díja: 8.000 Ft és a felhasznált anyagköltség.

Meghirdetett képzések

1. Bőrhímzés – 2018. március 24-25
A csoportba várjuk azokat a hímzőket, akik szeretnék elsajátítani a bőrhímzés technikai kivitelezését. Visszavárjuk az elmúlt évben a bőrhímzés továbbképzésén résztvevőket, valamint a nyári tábor bőrhímzéses csoport tagjait.
Terveink szerint a rendelkezésre álló idő alatt, egy szűcsmester segítségével elkészítünk egy hímzéssel díszített kesztyűt vagy érmelegítőt.
Oktató: Dr. Illés Károlyné, Népi Iparművész, Népművészet Mestere,
Vendég előadó Kókáné Pásztor Éva Szűcsmester

 

2. Bőrművesség kezdőknek és haladóknak – 2017. november 4-5.
A két nap alatt a résztvevők megismerkednek a különböző sallangokkal és a sallangfonási technikákkal. Várunk mindenkit, aki két napot szeretne eltölteni a sallangozással.
Oktató: Kurtics Attila, bőrműves mester

3. Bútorfestés kezdőknek – 2018. január 27-28
Kezdő bútorfestő tanfolyamra hívjuk mindazon érdeklődőket, akik szívesen felújítanák egy-egy bútorukat. A két nap alatt betekintést nyernek a bútortörténetbe, az alapozás, motívumfestés, felületkezelés rejtelmeibe, s önállóan elkészítenek egy-egy használati tárgyat. Téma: Torockó
Oktató: Ament Éva, bútorfestő Népi Iparművész

 

4. Bútorfestés Haladóknak – 2018. február 10-11.
A haladó bútorfestő tanfolyamra hívjuk azokat az érdeklődőket, akik kipróbálták már az ecset adta lehetőségeket, vagy valamilyen formában festettek már fafelületet. Az alapozástól, a motívumfestésen, felületkezelésen át a feliratokig megfestünk egy mai is használható berendezési tárgyat. Téma: Felvidék/Vizesrét
Oktató: Ament Éva, bútorfestő Népi Iparművész
5. Csipkekészítő alap- és továbbképzés – 2018. január 27-28.
A szép eldolgozás teszi fel a koronát… A két napos együttlét során a résztvevők az egyenes befejezést, a csomómentes eldolgozás tanulhatják meg, vagy ismételhetik át.
Oktató: Tóthné Kiss Szilvia, csipkekészítő Népi Iparművész

6. Csipkekészítő alap- és továbbképzés – 2018. március 24-25
A csipkeverésben jártas résztvevők ízelítőt kapnak és kipróbálhatják a szövet láncfonalának eldolgozását vertcsipke technikával.
Oktató: Tóth Károlyné, csipkekészítő Népi Iparművész

7. Fazekas alapképzés –2018. január 27-28.
A kezdő résztevők kézzel készített edények formázásával és a korongozás alapjaival ismerkednek. Készítenek bögréket és tányérokat.
Oktató: Barcsay Andrea, Népi Iparművész, Népművészet Ifjú Mestere

8. Fazekas továbbképzés –2018. március 24-25
A haladó résztvevők összetett edények korongolását próbálhatják ki, akár saját ötlet alapján is. Gyakorolhatnak díszítési módokat – sgrafitto, vésés, karcolás, rátétes technika, stb.
Oktató: Barcsay Andrea, Népi Iparművész, Népművészet Ifjú Mestere

9. Gépi hímzés kezdőknek és haladóknak – 2018. február 10-11
A kezdő résztvevők a gépi hímzés alapjait sajátítják el. A technikai tudás birtokában és a megszerzett tervezési alapismeretekkel készthetnek géppel hímzett ruha- és ágyneműt, viseleti darabokat, egyedi táskákat stb.
A gyakorlattal rendelkező gépi hímzőket műhelyfoglalkozásra invitáljuk. Lehetőség nyílik a riseliő gyakorlására, elemeinek használatára a mai ruházaton, használati tárgyakon (tervezés, kivitelezés). Továbbá megismerkedhetnek a nyargalásos hímzéssel (kalotaszegi, Matyó surc minták) ezek feldolgozásával gyapjú és pamut alapanyagra. Saját darabok tervezésével és kivitelezésével.
Oktató: Jenei Anikó, hímző oktató

10. Hímes tojás készítő képzés kezdőknek és haladóknak – 2018. március 24-25
A két nap alatt a résztvevők a gyakorlatban elsajátítják a tojásdíszítés három formáját: berzselés, írókázás, karcolás. Megismerkednek a különböző tájegységek díszítő elemeivel, és azok jelentésével. Kitanulják a tojásfújás és festés fortélyait.
Oktató: Uhljar Mátyásné, mézeskalács készítő és tojásíró Népi Iparművész

11. Hogyan kommunikáljunk? –2018. február 10-11
Eredményes kommunikáció az önmenedzselés, az értékesítés, a másokkal történő együttműködés során
A tréning résztvevői megismerkednek a kommunikáció tényezőivel, az eredményes kommunikációt elősegítő gyakorlati módszerekkel. Az általános kommunikációs alapokra épülő ismeretekkel, konkrét, valós példákkal a képzés segítséget nyújt az üzleti kommunikáció során megoldandó szituációk, az esetleges konfliktusok hatékony kezeléséhez, megoldásához. A résztvevők betekintést nyerhetnek az eredményes értékesítést segítő kommunikáció módszertanába, a tárgyalástechnika alapjaiba. Külön kitér a képzés a játszóházi tevékenység és mesterségbemutató kommunikációs helyzeteire és azok megoldásaira. Foglalkoznak továbbá a megjelenés, a stand és a viselkedés üzenethordozó funkciójával.
A tudatos kommunikáció nagyban segíti az önmenedzselést, illetve a másokkal történő együttműködést.
Oktató: Kölcseyné Balázs Mária, Szent István Egyetem Agrár-és Gazdaságtudományi kar, tanársegéd

12. Honfoglalás kori rézművesség – 2018. február 10-11
A két nap alatt a részvevők bepillanthatnak a Honfoglalás kori rézművesség mesterségbe. Hajfonatkorongot készítenek, amelynek a technikai alapja teljesen megegyezik a tarsolylemez készítés módszerével.
Oktató: Szedják István, ötvös, népi iparművész,

13. Kályhás továbbképzés kezdőknek és haladóknak – 2018. január 27-28.
A hagyományos tüzelő berendezések (kályha, kandalló, kemence, gyümölcsaszalók, katlanok, füstölők) használata, építése (anyagok, módszerek) iránt érdeklődőknek tartanunk egy két napos bemutatóval egybekötött szakmai napot. A haladók részére a kályhás szakma jövőjéről, új szabványok, környezetvédelmi határértékek, új típusú tűzterek tartunk tájékoztatást
Oktató: Békési István, kályhásmester

14. Karikás ostorkészítő képzés –- 2018. február 10-11
A kétnapos képzés alatt a résztvevők megismerkednek a karikás ostor berakásos nyéldíszítésével. A gyakorlatban is kipróbálják a hagyományos díszítést a berakás technikáját szaru, anyagokkal. Betekintést nyernek a berakások mintavilágába a minták jelentéseibe.
Oktató: Hasznos János, bőrműves Népi iparművész

15. Kézi hímzés haladóknak – 2018. január 27-28.
A kézi hímzőket műhelyfoglalkozásra invitáljuk. Lehetőséget biztosítunk a számukra az elkészült, terveik bemutatására, konzultációjára, amelyet megvitathatnak az oktatóval.
Megismerkedhetnek, elmélyülhetnek a különböző Szlovák tájegységek hímző kultúrájában.
Oktató: Dr. Illés Károlyné, Népi Iparművész, Népművészet Mestere

16. Marketing, reklám, önmenedzselés – 2018. január 27-28.
A kézműves alkotók és vállalkozások megismertetése, forrásteremtési képességének növelése
A tréning során megismerkedünk az üzleti tervezés módjával, a termékértékesítés szempontjából legfontosabb tényezők feltárásának lehetőségeivel. Számba vesszük – önmagunk, a szervezetünk, vállalkozásunk illetve termékeink bemutatása céljából – a célközönség elérését célzó reklámeszközöket, azok alkalmazásának előnyeit, hátrányait, kiemelt figyelmet fordítva napjaink korszerű eszköztárára, az internetes elérhetőségre. Tanulmányozzuk a piaci versenyt és a versenyben maradás feltételeit. Megismerkedünk a pályázatfigyelés módszereivel, a hazai és az EU-s pályázatok feltételrendszerével, a pályázáshoz szükséges követelményekkel, egyszerűbb hazai pályázatok benyújtásának módszereivel.
Oktató: Kölcseyné Balázs Mária, Szent István Egyetem Agrár-és Gazdaságtudományi kar, tanársegéd

17. Mézeskalács készítő képzés – 2018. március 24-25
A képzés során a kiváló mézeskalács tészta begyúrásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, valamint különböző formák díszítésével.
Oktató: Bujdosó Enikő, mézeskalács készítő

18. Nemezelés kezdőknek és haladóknak – 2018. január 27-28.
Téli nemezviseletek a hétköznapokban… Ha szereted a pihe-puha lágy meleg holmikat és érdekel a nemezkészítés, szívesen várunk egy hétvégére, melynek szombati napján puha és lágy de mégis meleg sálat készítünk vasárnap pedig a sálhoz kesztyűt. A foglakozás során finom szálú ausztrál merinó gyapjúval dolgozunk.
Oktató: Bors Franciska, nemezkészítő

19. Nemezelés kezdőknek és haladóknak – 2018. február 10-11
A résztvevők a következő lehetőségekből választhatnak: „Minden belefér” női füles táska vagy, dióhéj alakú félgömb kosár-táska vagy reneszánsz jellegű kalapok fövegek készítése. A táskák mintázása történhet selyem berakással, elő-nemezes kirakással. A kalapok a késő gótika és a reneszánszvilágát idézik, több típusban, formaváltozatban.
Oktató: Aba P Ákos, nemezkészítő Népi Iparművész

20. Rojtkötő alap- és továbbképzés – 2018. február 10-11
Az érdeklődők a két nap alatt megismerkedhetnek a szövött
rojtok(terítő,takaró, szőnyeg) rojtok, valamint a vendég, kötözött és
csomózott rojtok készítésével. Elsajátíthatják a makramé technikák közül a
lapos, a váltott lapos, a spirál és a sorcsomó készítését, valamint ezek
kombinációjával készülő rojtokat. A gyakorlottak csipkepárnán készíthetnek
bonyolultabb alkotásokat.
Oktató: Debreceni János, takács Népi Iparművész, Népművészet Mestere

21. Vászonszövő képzés – 2018. március 24-25
Az érdeklődők a két nap alatt elméleti ismereteket és gyakorlati
útmutatásokat kaphatnak a Kárpát-medence szőttes kultúrájából, valamint
ezen mintakincsek felhasználhatóságával a XXI. század embere számára
tervezett darabok elkészítéséről és megvalósításáról. Az elhangzottak
alapján ki-ki elkészítheti a terveit az itt szerzett tapasztalatok
alapján. Lehetőség lesz a már elkészített tervek, vagy elkészült darabok
megvitatására kizárólag szakmai szempontok alapján.
Oktató: Debreceni János, takács Népi Iparművész, Népművészet Mestere

 

A képzések időpontok szerint
2017. november 4-5.
1. Bőrművesség kezdőknek és haladóknak – Kurtics Attila

2018. január 27-28.
1. Bútorfestés kezdőknek – Ament Éva
2. Csipkekészítő alap- és továbbképzés –Tóthné Kiss Szilvi
3. Fazekas alapképzés – Barcsay Andrea
4. Kézi hímzés haladóknak Dr. Illés Károlyné
5. Marketing, reklám, önmenedzselés – Kölcseyné Balázs Mária
6. Nemezelés kezdőknek és haladóknak – Bors Franciska
7. Kályhás továbbképzés – Békési István

2018. február 10-11
1. Bútorfestés Haladóknak – Ament Éva
2. Gépi hímzés kezdőknek és haladóknak – Jenei Anikó
3. Hogyan kommunikáljunk? – – Kölcseyné Balázs Mária
4. Honfoglalás kori rézművesség – Szedják István
5. Karikás ostorkészítő képzés – Hasznos János
6. Rojtkötő alap- és továbbképzés – Debreceni János
7. Nemezelés kezdőknek és haladóknak – Aba P Ákos

2018. március 24-25
1. Bőrhímzés – Dr. Illés Károlyné
2. Csipkekészítő alap- és továbbképzés –Tóth Károlyné
3. Fazekas továbbképzés – Barcsay Andrea
4. Hímes tojás készítő képzés kezdőknek és haladóknak – Uhljár Mátyásné
5. Mézeskalács készítő képzés – Bujdosó Enikő
6. Vászonszövő képzés – Debreceni János

Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk! Akár több képzést is megjelölhet! A képzéseket 8 fő jelentkező esetén indítjuk!
Kérjük, hogy a mellékelt jelentkezési lapot, kitöltve, 2017 október 15-ig juttassák vissza az egyesületünk címére.

Békéscsaba, 2017. Szeptember 27.

 

Pál Miklósné
Elnök

 

 

JELENTKEZÉSI LAP

a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által meghirdetett

alap- és továbbképzésekre

 

Visszaküldendő: 2017. október 15 .

E-mail: info@bmne.hu

5600 Békéscsaba, Orosházi út 32.

 

 • Bőrhímzés március 24-25

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Bőrművesség kezdőknek és haladóknak – november 4-5.

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Bútorfestés kezdőknek – január 27-28

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Bútorfestés Haladóknak – 2018. február 10-11.

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Csipkekészítő alap- és továbbképzés – 2018. január 27-28.

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Csipkekészítő alap- és továbbképzés – március 24-25

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Fazekas alapképzés – január 27-28.

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Fazekas továbbképzés – március 24-25

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Gépi hímzés kezdőknek és haladóknak – február 10-11

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Hímes tojás készítő képzés kezdőknek és haladóknak – március 24-25

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Hogyan kommunikáljunk? –2018. február 10-11

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Honfoglalás kori rézművesség – február 10-11

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Kályhás továbbképzés kezdőknek és haladóknak – 2018. január 27-28

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Karikás ostorkészítő képzés –- február 10-11

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Kézi hímzés haladóknak – 2018. január 27-28.

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Marketing, reklám, önmenedzselés – január 27-28.

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Mézeskalács készítő képzés – március 24-25

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Nemezelés kezdőknek és haladóknak – 2018. január 27-28.

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Nemezelés kezdőknek és haladóknak – február 10-11

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Rojtkötő alap- és továbbképzés – 2018. február 10-11

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 • Vászonszövő képzés – 2018. március 24-25

A képzésre jelentkezem         –           nem jelentkezem

 

 

Kérjük a választott képzést, szíveskedjen bekarikázni. Több képzés is megjelölhető, akar sorrendet is lehet állítani.

A jelentkező neve: ___________________________________________________________

 

Cím:_______________________________________________________________________

 

Telefon: ____________________________________________________________________

 

E-mail:_____________________________________________________________________

 

Dátum: