Kiállítások az egyesület tagjainak részvételével:

Február 8-án Hajdúsámsonban zártuk a 3 rendezvényre tervezett kiállítás sorozatot, melyet az egyesületet alapító, hímzőink alkotásaiból rendeztünk. Molnár Tiborné népi iparművész, néhai Katonáné Kalmár Terézia népi iparművész, Virágos Lajosné Kozák Anikó népi iparművész, Kormányos Lászlóné népi iparművész, Lankusné Mikecz Ágnes etnográfus, Tóth Aranka és Radácsi Piroska népi iparművészek, a Népművészet Mesterei. Olyan alkotásokat mutattunk be, amelyek az elmúlt 42 év legjelentősebb, iskolateremtő darabjai, amelyek láttatják az alkotók innovációját. A rece és úrihímzések mellett a baranyai, a trencsényi, a szilágysági hímzések nagy részét saját gyűjtésből tervezték és kivitelezték az alkotóink. A bemutatót öltözetekkel gazdagítottuk, melyek között gyűjtött darabok és ezeknek a ma készült elemekkel való kiegészítései is szerepeltek. A kiállításokat minden esetben szakmai megnyitó és egy, a kiállításon szereplő alkotó tárlatvezetése gazdagította. Sárándon mézeskalácsos és gyöngyfűző bemutatók, Hajdúsámsonban megyei hatókörű továbbképzés tette teljessé a hímzők kiállítását. Itt Sütő Brigitta hímző szakkörvezető, a Népművészet Ifjú Mestere tartott előadást a megyei kisbunda hímzésekről.

 

Február 22-én Kabán nyitottuk meg azt a Nemzeti Művelődési Intézet Petőfi Kulturális Program keretén belül a „Hortobágytól Sárrétig” című kiállítás sorozatot, melyet 3 hónapon keresztül valósít meg Hajdú-Bihar Vármegye 2 népművészeti közössége: a Debrecen és Hajdú-Bihar  Megyei Népművészeti és a Bihari Népművészeti Egyesület. A DHBMNE tagjai közül Szabó István pásztorművész, Sánta Gyula késes, Török László fafaragó, Dezsőné  Borbély Emma szövő, Petrovics Nikolett szövő, Magyari Tibor szarufaragó, Dobosné Hajdu Anikó, Sósné Mihalkó Emese képviselik az egyesületet. A kiállításon a helyi alkotók is bemutatkoztak, a Molnár Tiborné hímző népi iparművész által vezetett Kabai Hímző Kör csodálatos alkotásaiban is gyönyörködhettünk.

 

Hírek a Népi Mesterségek Házáról:

Székházunkban elindult a régóta tervezett kosárfonó szakkör, melyet Baji Imre, a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész vezet. A csoport egy sikeres workshop program után szerveződött, elsőként Debrecenben.

 

A téli szünet után folytatódik a paszomány szakkör, melyet Kiss Árpádné népi iparművész, a Népművészet Mestere vezet.

A székházunk egyre gyarapodó kiscsoportjait aSzakkörök közösségek gazdagítják. A gyertyások, a hímzők és a gyöngyfűzők heti rendszerességgel dolgoznak.

 Márciusi, áprilisi  előzetes:

Március 5-én  Debrecenben a VOKE Egyetértés Művelődési Központban folytatjuk az „Áldottak kezeink munkája”című hímzés kiállítás bemutatását.

Március 9-én tartjuk az év első Közgyűlését.

Március 21-től indul a Fórum-ba, Debrecen legnagyobb bevásárló központjába tervezett 1 hetes, Húsvétra hangoló programsorozat mely a népi kézművesség mellett néptánc és népzenei programok is gazdagítanak.  A programsorozatot DEMKI és tagintézménye, a Tímárház szervezi.

Április 27-én a Húsvétra készülődés jegyében tojásdíszítő programot kínálunk tagjaink és az egyetemisták csoportjának. A foglalkozást Gyöngy Enikő és Gyöngy Hajnal vezeti.