A Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület 2015 óta fenntartója a Debrecen belvárosában levő cívis házrésznek. Az épület részből 2014-ben 105m2 területet kaptunk meg, ahol a Csoóri Sándor Alap pályázatából jelentős felújítást tudtunk megvalósítani. A nagyobbik utcai szobából előadótermet és a Népművészet Hajdú-Bihar Megyei Mestereinek alkotásaiból összeállított állandó kiállítást, a kisebbik előadó teremből szövőműhelyt alakítottunk ki. Az udvarra nyíló helyiségben konyhát és irodát rendeztünk be, az innen nyíló, ablak nélküli helyiség nemezes és alkalmilag fazekas műhely, a belőle nyíló két kis helyiség raktárként működik. Egy kis mosdó és WC az előszobából nyílik.
Az épületrészt alkotóházként, székházként működtetjük, Népi Mestersége Háza néven. Tagja vagyunk a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák elnevezésű országos szakmai szervezetnek.
Az egyesület tevékenységének folyamatos bővülése, az új kiscsoportok beindítása miatt egyre nagyobb szükség volt a műhelyek számának bővítésére.
A Hatvan u 57 alatti cívis ház jobb szárnyában két magánember lakott, akik a Debreceni Cívis Ház ZRT-től bérelték lakásaikat. A udvar felőli lakás, sajnálatos haláleset miatt megüresedett. Megigényeltük és 2021-ben elnyertük a város támogatását és a lakás bérlési jogát.
Ezzel együtt ismét eredményesen pályáztunk a Csoóri Sándor Alaphoz. 2022-ben elindult a 64 m2-es megüresedett lakás felújítása.
A lakás bejárati nyílászáróit korszerűre cseréltettük. A felújítás során a „régi” épületrészből átköltöztettük az utcai szobába az új eszközökkel egyre gazdagodó szövőműhelyünket. Itt sokkal tágasabb műhelyben dolgozhatnak a szövők és felszabadul a „régi” épületrészben egy újabb foglalkoztató.
A felújítás során a hajdani konyhából kialakítottunk egy új műhelyt, ahol alkalmilag fazekasok dolgoznak és a workshopokat is itt tervezzük megvalósítani. A tervek szerint itt kap majd önálló helyet a zománc műhely is.
Felújítottuk, korszerűsítettük a hajdani fürdőszobát. Így a Népi Mesterségek Házában már két szociális helységét vehetnek igénybe a látogatóink amit már nagyon hiányoltak.