A Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület felkérést kapott a Hajdú Táncegyüttesért Alapítványtól, hogy a megye  népi kézműves örökségének továbbéltetői, az egyesület tagjai  vegyenek részt 2022. június 11.-én az I. Kárpát-medence Csoóri Sándor Fesztiválon. Az összművészeti fesztiválon azok a közösségek, a néptánc, a népzene és a népi kézművességgel foglalkozók jelenhettek meg,  akik a Csoóri Sándor Alapítvány által meghirdetett pályázatokon eredményesen vettek részt az elmúlt 3 évben.

A fesztivál különlegességét az adta, hogy a Kárpát-medencében, több mint 30 helyszínen, azonos időben , a települések jelentős terein, azonos tematikával  tartották a szabadtéri programokat. Debrecenben  a Kossuth téren volt a rendezvény, közel 1000 táncos, zenész, énekes és 13 népi kézműves működött közre.

A néptáncos, népzenei  programokat, melyek reggel 10 órától este 8 óráig tartottak, kiválóan  gazdagították a népi kézműves bemutatók, játszóházak.  A „Régimódi Játszótér” a legfiatalabbaknak  kínált kiváló  szórakozási lehetőségeket. A fesztiválon alkalom nyílt arra is, hogy mestereink kínálta portékából  vásárolhattak az érdekelődők.

Egyesületünkből bemutatkozott Bátori András fafaragó, Molnár Tiborné hímző, Boros Ferenc fafaragó, Gyöngy Enikő szövő, Herpácsiné Mester Marianna szalmafonó, Radics László mézeskalácsos, Kiss Lajos fafaragó, Szekeres Szilvia fazekas, Zöld Katalin bábkészítő, Dobosné Hajdu Anikó és Berencsi Erika nemezes, Sarkadi Gyuláné gyöngyfűző. A régimódi játszóteret működtette Dobosné Hajdu Anikó és Virágos Lajosné Kozák Anikó.

 

 

 

 

 

 

 

2022. május 21-24 között Üzbegisztánban,  Buhara városában járt dr. Csapóné dr. Riskó Tünde gyöngyékszer készítő tagunk.

Rövidített élménybeszámolóját és néhány fotóját közöljük.

 

 

 

Június első napjaiban a Tiszta Forrás hímző kör Molnár Tiborné szakkörvezető szervezésében a Dunántúlon tanulmányozták a jelentős hímző hagyományokat. Sióagárdon, Karádon, Buzsákon  jártak, népművészeti gyűjteményeket ismertek meg, találkoztak az ottani alkotókkal, szakköri tagokkal.

Június 12-én tartottuk a tervezett  „Juniálist” alkotóházunkban. Tagjaink saját készítésű finomságokkal érkeztek. Kóstolhattunk  a cseredényben főtt töltött káposztából, gyrosból, gyümölcsös pitéből, sós mini kifliből, pogácsákból,  krémes süteményekből, friss idény gyümölcsökből. A nagyteremben dr. Csapóné dr. Riskó Tünde élménybeszámolóját hallgattuk, aki az Üzbegisztánban, Buharában rendezett nemzetközi népművészeti fesztivál vendége volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

2022. június 18-19-én egyesületünk kis csapata Válaszútra indul a Kallós Alapítványhoz. A tanulmányutat Hutkai László és neje, Dezsőn Borbély Emma vezetésével, Molnár Tiborné, Hubert Erzsébet és Virágos Lajosné Kozák Anikó előkészítő munkájának eredményeként szerveztük.  A szövő, a bőrműves, fazekas, mézeskalácsos  tagjaink  közel egy évtizede rendszeresen dolgoznak az Alapítvány által szervezett táborokban, adják át tudásukat az ott élő magyar családok tagjainak.

Az élményeinkről hamarosan beszámolót teszünk közzé.