Debreceni cívisházak…

Értékmentés egyesületünk  közreműködésével

Székházunkat, alkotóházunkat, melynek a birtokba vételkor a „Népi Mesterségek Háza” nevet adtuk, egy, a napokban megjelent reprezentatív könyvben is szerepeltetik.

Köszönhető ez annak, hogy a Hatvan u. 57 melyet 1857-ben Vécsey Imre építőmester tervezett, Debrecen egyik olyan cívis épülete, amely őrzi e házak jellemző arculatát, annak ellenére, hogy nem került még „helyi védettség alá”.

A napokban megjelent „Debreceni cívisházak és lakóik” című reprezentatív kötet bemutatja  városunk még „élő”, lakott „cívis házait”.  Múltjukkal és jelen életükkel is megismertet, fotókon láttatja a benne élő családokat és közösségeket. Ezért olvasható néhány információ a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületről is. Láthatóak fotók a belső tereinkről, a ház külső képéről és az udvaron még álló igen elhanyagolt épületekről.  Egyesületünk folyamatosan dolgozik azon, hogy a ház értékeit mentse. Pályázatok anyagi támogatásával újítjuk fel helységeinket és bővítjük a műhelyeket a régi  épületrészek felújításával

A kiadvány megtekinthető a Népi Mesterségek Házában.

Fesztiváljaink:

Tizenkettedik alkalommal, azonos napokon és helyszínen a Dósa nádor téren,- városunk egy megújított, gyönyörű, ma már fesztivál térnek is nevezhető helyén- tartottuk két hagyományos  nagyrendezvényünket, a Nemzetközi Fazekas és a Debreceni Népi Kézműves Fesztivált.

A hazai fazekasok mellé az idén Romániából, Szatmárnémetiből érkezett Sályi Róbert és Annamária, Magyarországról, Jász-Nagykun Szolnok megyéből a tiszafüredi Szűcs család és Nagyné Török Zsóka, Mezőtúrról Hornyákné Sila Katalin, Balogh Ibolya, Sóczóné Kása Gyöngy, Zalából Czibor Imre, Komárom megyéből Molnárné Tamás Anetta valamint a debreceni Magyar Zita, Terdik Angéla, Hákli Timea, Elekné Tóth Beatrix, Lugossy György, Lévai Gábor, ifj. Fazekas István.

Bemutatót tartottak   a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium fazekas szakos diákjai, vezetőjük Sóczóné  Kása Gyöngyi,  szövőműhelyünk alkotója, Gyöngy Enikő valamint nemezműhelyünk tagjai. Nagy érdeklődés kísérte a Régimódi játszóteret is.

A fazekasok kiváló alkotásait a már januárban meghirdetett  pályázati kiállításon is láthatják az érdeklődők. A pályázatra díjat ajánlott fel a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés,- kapta a DHBMNE fazekas közössége, Debrecen MJ Város,- kapta Lévai Gábor, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara,- kapta Magyar Zita, a Déri Múzeum, -kapta Szűcs Andrea és Szűcs Judit,  a Kézműves Alapítvány díját  Hákli Timea, Fazekas Lajos fazekas díját Nagyné Török Zsóka és Kósa Klára keramikus művész díját kapta Molnárné Tamás Anetta. A Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület díját ifj. Fazekas Istvánnak ítélte a zsűri.

A népi kézműves fesztiválon egyesületünket 14 mester 12 féle  mesterséggel képviselte. Mindkét napon meghirdettük a „7 próbás Ifjú Mester” versenyt fiatal látogatóink kedvére. A szombati napon a Hajdú Táncegyüttes  bemutatója és táncháza színesítette a fesztivált.

Megtapasztaltuk, hogy az új  szabadtéri helyszín alkalmas  a fesztivál  sokszínű programjainak bemutatásához. A fazekasok pályamunkáiból a kiállítást sem valamelyik ismert kiállító teremben tudtuk megrendezni. Egy belvárosi, kiüresedett üzlethelyiséget rendeztünk be kiállító teremnek. Ez a kényszerű választás azonban nagyon sikeres lett az egy héten át nyitva tartó bemutatóhoz.

A XII. Nemzetközi Fazekas és Debreceni Népi Kézműves Fesztivált nagy sajtóérdeklődés kísérte, ez is segítette azt, hogy jelentős számú látogatónk volt a két napon át a Dósa nádor téren.

 

Előzetes az októberi programokról:

Egyesületünk 40 éves fennállását az október 22.-én tartandó jubileumi közgyűlésen ünnepeljük. Helye a Vasutas Művelődési Ház Debrecenben.